Vrouwe Justitia is blind voor gelijke beloning
Vrouwelijke rechters krijgen minder betaald dan mannen die hetzelfde werk doen
Beste lezer,
Jaaa, de loonkloof, we weten het nu wel: vrouwen krijgen minder betaald dan mannen. Maar wist je dat dit zelfs gebeurt bij de beroepsgroep die het recht moet verdedigen? Jawel, ook vrouwelijke rechters krijgen minder. En wist je dat het zo erg is dat een ervaren rechter (v) soms wel €1000 per maand mínder krijgt dan een jonge rechter (m)? En dat rechters dit al zeker sinds 2016 aankaarten, zonder enig resultaat? Wie meer wil weten, zie dit 700-pagina tellende Woo-document. Wie de samenvatting wil: lees mijn column hieronder.
Verder in deze nieuwsbrief een paar tips!
Groeten en fijne week,
Sophie
Vrouwe Justitia is blind voor gelijke beloning
Hoe zou u het vinden als u minder betaald krijgt dan de persoon die u opleidt? Stelt u zich eens voor: een medisch specialist die minder krijgt dan de arts-in-opleiding. Een ervaren docent die minder krijgt dan een pas beginnende. Ondenkbaar, toch?
Zo niet bij de rechtbank. Er zijn ervaren rechters die jonge rechters-in-opleiding begeleiden, achter in de zaal toekijken naar hoe hun leerling staat te klungelen, een stevig evaluatiegesprek voeren, en ‘s avonds naar huis gaan met een salaris dat lager ligt van degene die zij opleiden. Hoe is dat mogelijk?
De rechterlijke macht baseert de inschaling niet op relevante werkervaring, maar op het laatstverdiende loon. Wie begint aan de opleiding tot rechter kan dus beter géén ervaring in de rechtbank meebrengen, maar wel een Zuidas-salaris. Dan kom je boven in de salarisschaal, en verdien je aanzienlijk méér dan een collega die meer ervaring heeft, bijvoorbeeld als sociaal advocaat of wetenschapper. Of zelfs meer dan een rechter die al is benoemd.
Een bijzonder beleid. Bovendien werkt het gebruik van het laatstverdiende salaris verboden seksediscriminatie in de hand, schreef een groep rechters al in 2018. Surprise, surprise: vrouwelijke rechters en officieren van justitie krijgen bij aanvang van hun opleiding inderdaad significant minder voor hetzelfde werk, concludeerde onderzoeksbureau Erasmus Q-Intelligence vorig jaar. Het bureau constateerde ook dat die verschillen na benoeming opeens zijn verdwenen. Maar die conclusie lijkt nogal voorbarig, gezien het feit dat verreweg de meeste medewerkers niet werden meegenomen in die studie – slechts 614 van de 3.500 zaten in de steekproef.
Hoe kan je als rechtspraak anderen de maat nemen, als je je zelf niet aan de wet houdt? Een jaar na het verschijnen van het onderzoek is er een ‘werkgroep’. Een ‘overleg’. ‘Regelmatig mailcontact’. En een oorverdovende stilte vanuit de gerechtsbesturen. Het lijkt er niet op dat alles uit de kast wordt gehaald om een einde te maken aan dit onrecht.
Terwijl gelijk belonen niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Bepaal één salaris voor rechters-in-opleiding en officieren-in-opleiding, en één salaris voor na de benoeming. Ook alle Kamerleden en bewindspersonen krijgen gelijk betaald, of ze nu van de Zuidas komen of een poffertjeskraam runden. En ook bij de Raad van State en de Hoge Raad wordt er gelijk beloond.
Maar de ernst van de zaak is nog niet overal doorgedrongen. Het ministerie noemde de beloningsverschillen in het FD ‘zeer onwenselijk’. Dat is nogal een understatement. Mensen ongelijk belonen voor gelijk werk is al bijna vijftig jaar in strijd met de wet. Als iemand dat zou moeten weten is het de rechter wel.
Verscheen op 27 mei als column in het Financieele Dagblad. Lees ook hier.
Tips
De influencer van de toekomst is AI, werkt 24 uur, eet, slaapt en klaagt niet. Aitana Lopez is een influencer met 314.000 volgers en haalt €10.000 per maand binnen. Maar ze bestaat niet: ze is gecreëerd met kunstmatige intelligentie. (Richard Hogenkamp, Financieele Dagblad)
When TikTok therapy is more lucrative than seeing clients. Hoe sommige therapeuten liever geen cliënten meer zien, omdat ze veel meer kunnen verdienen (en veel meer mensen bereiken) met korte filmpjes op TikTok. Maar te veel tijd op TikTok doorbrengen is juist schadelijk voor je mentale gezondheid, zeggen deze therapeuten zelf… (Rebecca Jennings, Vox)
Gijs Groenteman interviewde Inez Polak (podcast), die al decennia verslag doet van het Israëlisch-Palestijns conflict. Een informatief en genuanceerd gesprek, voor wie meer wil weten over de geschiedenis en achtergrond.
Betrouwbare Bronnen (podcast) over het nieuwe kabinet: onder meer over hoe dit ‘een doodgewoon meerderheidskabinet’ is, en hoe complete desinformatie (over seksuele voorlichting op scholen) via BBB de Kamer binnenkomt.
Wie moet deze nieuwsbrief nog meer lezen?
Heb je vragen, tips, ideeën? Reageer vooral op deze mail!